SPArKING

MENÜ

 

 

 

                          miki.jpg

                          Csikós Miklós (1975)

  

Zenész család gyermekeként már édesanyja hasában Bartókot „hallgat”.

Klasszikus zenét tanul, a 9 évig tartó cselló tanulmányok után bőgőzni már a jazz hatására kezd. Harmadik generációs Montág-növendék.

1994-ben műszaki egyetemistaként alapítója a Kapsa Dixieland Band-nek. Itt barátkozik össze Kovacsevics Gáborral (Kova), akivel aztán egymást követik a későbbi zenekaraikba.

Lejár a Benkó klubba, hallgatja a régi Benkó felvételeket. Így merül fel, hogy bőgős példaképét, Vajda Sándort felkeresse és tanuljon tőle. Igazi mester-diák kapcsolat alakul ki közöttük, amely a mester haláláig tart.

1999-től Jákó Balázs távozása és egy sikeres beugrás hatására a Budapest Dixieland Band-ben játszik, mellyel bejárja az országot, annak valamennyi jazz- és kulturális fesztiválját. Itt együtt zenél Gáspár Pállal, majd 2000-ben Kovacsevics Gábor is csatlakozik hozzájuk. Dunai Tamás Jászai-díjas színművésszel a zenekar verset, prózát és zenét ötvöző produkciót hoz létre „Ki hozta ezt az időt?” címmel, melyet 2 évig teltházzal játszik a Madách színház. 2000-ben Benkó Sándor Csikós Miklóst kéri fel bőgősnek, de ő akkor a Budapest Dixielandbe vetett hite és egyetemi elfoglaltságai miatt nem-et mond. Nem sejti ekkor, hogy e felkérés évekkel később megismétlődik, és azt se, hogy akkori zenekara pár év múlva feloszlik.

2003-tól a Mardi Gras Jazz Band tagja. 2004-től, ahogy Kova a Benkó együttesbe kerül, egyre gyakrabban jár és lép fel a Benkó klubban.

2004-ben Halmos Vilmossal és Kovacsevics Gáborral megalapítják a Benkó Triót. Kezdetben alkalmanként, 2008-tól pedig rendszeresen lépnek fel. Az együtteshez állandó vendégként csatlakozik a régi zenésztárs Gáspár Pál és Varga Tibor is. A formáció Benkó Trió és Barátai néven zenél, majd 2012-től, tovább tágítva a műfaji határokat önálló repertoárral SPArKING néven koncertezik.

2009 végén Kelemen Zsolt távozásával 10 év után ismét meghívást kap a Benkó Dixieland Band-be 2016-ig „Másodszor nem mondhattam nemet, – mondja egy interjú során – belevágtam. Vili, a Trió és a bennünket mindenhová elkísérő fanatikus és csodálatos Törzsközönség megváltoztatta a „zenéléshez” való hozzáállásomat, végleg rájöttem, hogy ez számomra több mint hobbi és szórakozás, csak a legkomolyabban és a legnagyobb odaadással művelhetem tovább. Ma már tudom, hogy jó döntés volt. A zenével töltött idő minden percét élvezem…”

 


 

                                         kova.jpg

                         Kovacsevics Gábor (1969)

 

 

Kilenc évesen kezdett zongorázni, két év után áttért a dobolásra. Már általános iskolás barátaival rock együttest hozott létre. Középiskolásként a kisebb klubokban fellépő, szintén rockot játszó Cyanid zenekarban dobolt.Műszaki tanulmányai befejezésével a Matávnál helyezkedett el. Kollégája lett Rácz László, a Prognózis zenekar basszusgitárosa. Együtt alakították meg munkahelyi Decibel brigádjuk után a mai napig is koncertező deciBand együttest 1987-ben.

Közben jazzdobot tanult az Országos Szórakoztatózenei Központban ( OSZK ) Jávori Vilmosnál, majd a Postás Zeneiskolában.

1998-ban csatlakozott a Műszaki Egyetemen működő Kapsa Tamás vezette dixieland zenekarhoz. Itt ismerkedett meg Csikós Miklóssal, akivel attól kezdve egymást követték későbbi zenekarjaikban. Nemcsak a Kapsa Dixieland Band ritmusszekciójának volt stabil tagja, hanem vidéki fellépésekkor a legendás Barkast is ő vezette valamint koncertszervezője volt. A zenekarral többször felléptek a Benkó klubban, megismerkedve ez által ennek a „családias” műfajnak minden szereplőjével.

2000-től a Budapest Dixieland Band –ben játszott, Czakó Tibort váltotta, aki Járay János visszavonulásával a Benkó Dixieland Band ( BDB ) dobosa lett. Később Czakó kérésére időnként helyettesítette őt a BDB-ben, így a csapat már jól ismerte „Kovát”, mikor 2004-ben meghívták az együttes dobosának 2016-ig.

Ugyanebben az időben Halmos Vilmossal és Csikós Miklóssal megalapítják a Benkó Triót, ahol koncertszervezési feladatokat is ellát. Kezdetben alkalmanként, 2008-tól pedig rendszeresen lépnek fel. Az együtteshez állandó vendégként csatlakozik a régi zenésztárs Gáspár Pál és Varga Tibor is. A formáció Benkó Trió és Barátai néven zenél, majd 2012-től tovább tágítva a műfaji határokat önálló repertoárral SPArKING néven koncertezik.

 


                                

                                                p1010034.jpg

Gáspár Pál (1968)

 

A  „Ki mit tud" győztes Lucky Boy’s Dixieland Band alapító tagjaként kezdte zenei pályáját. A szép sikereknek köszönhetően már fiatalon a legjobb hazai és külföldi előadókkal játszhatott együtt. A legmeghatározóbb zenekarok voltak  ezek közül a Lucky Boy’s Dixieland Band, a Benkó Dixieland Band, a Hot Jazz Band, és Hot Club of Hungary. A hangszer ismeretét, és a benne rejlő lehetőségeket is a legjobbaktól leshette el. A világhírű  Eddie Davis vezette be a modern banjo játék rejtelmeibe, akinek a zenekarában egyébként Woody Allen klarinétozik. Bényei Tamástól, a Hot Jazz Band kitünő banjo-sától is sokat tanult, akárcsak Nagy Jenő-től, a Benkó Dixieland Band –ből.  Bár a tenor  banjot általában a dixieland-hez kötik, neki sikerült kellemes kirándulásokat tennie egyéb műfajokban is. A jazz különböző ágazatain kívül, a komoly zenében is kipróbálhatta magát, Kurt Weil, és Gershwin műveiben. Bármerre is jár a világban, mindig keresi a jó zenészek társaságát, és a lehetőséget a közös játékra. Így Európa számos Jazz clubjában lép fel nagyszerű muzsikusokkal, akik neveit jócskán sorolhatnánk. Igyekszik mindenkitől tanulni valami jót, valami újat. Jelenleg  a SPArKING zenekar állandó tagja, egyik meghatározó egyénisége.

 


 

 

 

                                      

                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               

                                     

 

                                  


 

Hírek

 • KONCERTEK

  2017.11.09

  20 óra

  FMK

   

   

Asztali nézet